Batoniki musli – zdrowa przekąska

Nie masz pomysłu na zdrową pyszna przekąskę do pracy lub szkoły? Nie masz czasu na przygotowywanie rano drugiego śniadania, chcesz zjeść coś słodkiego i zdrowego? Tak, nie żartuję, to się nie wyklucza 🙂

Przygotuj batoniki musli. To świetna alternatywa dla nałogowych zjadaczy musli którzy nie mogą zabrać ze sobą do pracy tradycyjnej miseczkowej wersji. Poświęcając około pół godziny, stworzysz pyszną przekąskę na cały tydzień.

O walorach zdrowotnych tego przysmaku poczytasz tutaj: http://www.zywienieimedycyna.pl/

A oto przepis:

 Składniki:

Wersja podstawowa wystarcza do przygotowania dużej blachy

  1. 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  2. 3 – 4 łyżki wody (do rozpuszczenia cukru)
  3. 1/2 szklanki brązowego cukru lub miodu
  4. 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  5. 3 szklanki płatków owsianych górskich
  6. szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub 2/3 szklanki mąki pszennej najlepiej pełnoziarnistej.
  7. 3 jajka
  8. Około pół szklanki soku pomarańczowego lub wody
  9. dwa banany lub 1 duże jabłko.
  10. około 2 – 3 szklanki dowolnych bakalii i nasion (suszonych owoców, orzechów, nasion słonecznika, dyni, sezamu, migdałów…) np.
    • szklanka rodzynek
    • 1/2 szklanki moreli suszonej
    • 1/2 szklanki żurawiny
    • pół szklanki orzechów
    • 3 łyżki sezamu
    • 3 łyżki siemienia lnianego

Wersja piernikowa przewiduje dodanie korzennych przypraw:

  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżki mielonego imbiru
  • ½ łyżki mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej lub 2 łyżki przyprawy do piernika
  • pół słoiczka powideł śliwkowych (opcjonalnie)

Wersja pomarańczowa – dodajemy:

  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1 cukier waniliowy (15 g)

Wersja kokosowa – dodajemy:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych (zamiast jednej szklanki bakalii)
  • pół szklanki mleka kokosowego (zamiast soku z pomarańczy)

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy granolę: (możesz ją również wykorzystać jako tradycyjną wersję musli dodając do niej jogurt lub mleko. Granolę najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce – zachowuje świeżość kilka tygodni).

1. Na dużej patelni umieszczamy cukier/miód i wodę, lekko podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia cukru,
2, Następnie dodajemy olej i wsypujemy płatki. (Jeśli cała ilość płatków nie mieści nam się na patelni to dzielimy składniki płynne i sypkie na pół i prażymy płatki w dwóch rzutach).
3. Prażąc płatki często je mieszamy aż lekko się zrumienią.
4. Przerzucamy płatki do dużej miski i dodajemy wybrane bakalie i nasiona.

2. Od granoli do batona:

1. Banany/jabłka obieramy ze skórki i rozgniatamy/ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Jajka ubijamy, dodajemy sok/wodę/mleko.
3. Do dużej miski wsypujemy granolę, przyprawy, masę jajeczną, banany lub roztarte jabłka, mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy mieszankę musli dokładnie dociskając i wyrównując powierzchnię.
5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 st C, pieczemy przez 20 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe „ciasto” kroimy na batony dowolnej wielkości. Zawijamy w folię aluminiową lub pergamin. Przechowujemy w zamkniętym opakowaniu w lodówce, gdzie batony zachowują świeżość przez około 7 – 10 dni. Przechowywane w temp. pokojowej pozostają świeże około 5 – 7 dni.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *