Domowe letnie lody

20160503_153633I w końcu przyszedł maj! kwitną bzy, pachnie już latem a w słoneczne dni nachodzi nas smak na lody.  Jak sprawić by ten deser nie był dla nas dietetyczny grzechem?  Wystarczy kilka minut w kuchni by stworzyć zdrowe i pyszne lody o oryginalnych smakach, pozbawione sztucznych barwników i aromatów. Poniżej kilka moich „lodowych” odkryć, które zainspirują was do stworzenia swojego lodowego bestselleru.

Na początek nieco truskawkowych wariacji…

Różana truskawka
Dzięki kwiatowej woni róży lody dość „ciepłe” w smaku, jeśli tak można nazwać lody 🙂
Idealne na podwieczorek w chłodniejsze wieczory. Genialnie smakują ze świeżym delikatnym biszkoptem.

Przepis na 500 ml lodów:
400 g truskawek mrożonych
2 płaskie łyżki brązowego cukru, lub miodu wielokwiatowego
Pól szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka konfitury różanej
Garść płatków dzikiej róży

Cukier i konfitury rozmieszać z jogurtem. Mrożone truskawki pokroić na mniejsze cząstki wymieszać z resztą składników i krótko zblendować na gładka masę. Zamiast płatków róży można dodać więcej konfitury różanej. Jeśli lody są zbyt miękkie wystarczy je umieścić w zamrażarce na około 15-20 min

Truskawkowe mohito

W odróżnieniu od lodów różanych truskawkowe mohito to prawdziwe orzeźwienie. Z dodatkiem rumu będą idealnym deserem na majowa imprezę.

Składniki na 500 ml lodów:

400 g truskawek mrożonych
2 płaskie łyżki brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 limonki
Kilka listków mięty
60 ml Bacardi (opcjonalnie)

Przepis:

Cukier rozmieszać z jogurtem. Z połowy limonki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, miętę drobno posiekać. Mrożone truskawki pokroić na mniejsze cząstki wymieszać z resztą składników i krótko zblendować na gładka masę. Dla lepszej konsystencji należy wstawić na około 15 min do lodówki. W wersji dla dzieci należy zrezygnować z dodatku alkoholu.

Cytrynowy melon

Składniki na 500 ml lodów:

1/2 żółtego melona
1/2 cytryny

Przepis:

Miąższ melona wykrawamy nożem ze skórki, umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin. Obieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok. Zmrożone cząstki melona blendujemy razem z cytryną. Jeśli są zbyt wodniste wstawiamy na jakiś czas do zamrażarki.

Jak widać z każdego rodzaju owoców, w połączeniu z kilkoma dodatkami można wyczarować oryginalny lodowy deser, a co Wy połączycie w swojej lodowej opowieści? Podzielcie się swoimi przepisami w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *