Jaglana na słodko czyli zdrowe ciastka

CIASTKA JAGLANEZdrowe ciastka? to nie żart, zastanawialiście się kiedyś czy da się zrobić coś zdrowego a jednocześnie słodkiego, pysznego i na dodatek z kaszy? otóż da się 🙂
Oto jeden z przykładów – ciastka z kaszy jaglanej, szybkie w przygotowaniu, sycące i pyszne.
Jak mówią, diabeł tkwi w szczegółach tak i w tym przypadku, liczą się dodatki. Każdy może stworzyć własna wersje w zależności od tego jakie smaki preferuje, moja wersja zwykle zawiera duże kawałki pysznej gorzkiej czekolady, rodzynki, żurawinę i słonecznik.

Składniki na 1 dużą blachę ciastek

  1. 200 g kaszy jaglanej ( 2 woreczki)
  2. pół szklanki mąki pełnoziarnistej lub zmielonych płatków owsianych (jak na zdjęciu)
  3. płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  4. pół szklanki cukru trzcinowego
  5. pół szklanki oleju rzepakowego lub oliwy
  6. dwa jajka
  7. 3-4 łyżki wody
  8. 2 -3 łyżki nasion lnu
  9. szklanka dowolnych bakalii, nasion, dodatków np.:
  • bakaliowe: rodzynki, żurawina, słonecznik, czekolada gorzka
  • cytrusowe: skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny, morele suszone
  •  z nasionami: słonecznik, dynia, sezam, orzechy, migdały
  • ze świeżymi owocami: nektarynka+ananas, jabłko+śliwka, banan+jabłko, wiśnie+czekolada

Wykonanie (czas przygotowania około 30 min.)

  1. Ugotuj kaszę jaglaną do miękkości w większej ilości wody – około 15 – 20 min
  2. Białka jajek ubij ze szczyptą soli następnie powoli dodawaj cukier, na koniec delikatnie wmieszaj żółtka.
  3. Kaszę jaglaną zmiksuj blenderem na gładką masę jeśli jest zbyt zbita dodaj kilka łyżek wody.
  4. Do kaszy wmieszaj olej i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodaj bakalie i nasiona, gdy masa jest dobrze połączona dodaj ubite jajka, wymieszaj je delikatnie tak, aby masa nie straciła puszystości.
  5. Łyżką formuj kulki i układaj je na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia
  6. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do około 185 – 190 stopni przez około 20 – 30 min. Długość pieczenia zależy od wielkości ciastek i rodzaju piekarnika.
  7. Ciastka z suszonymi owocami i nasionami zachowują świeżość około 7 dni przechowywane w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ciastka ze świeżymi owocami ze względu na dużą ilość wody przechowuje maksymalnie 3-4 dni.

Ciastka są doskonałą szybką w przygotowaniu przekąska dla dzieci, na podwieczorek, czy drugie śniadanie, w szkole lub w pracy, dzięki zawartości kaszy i mąki pełnoziarnistej maja niski indeks glikemiczny dlatego dają uczucie sytości na dłużej, a ich smak jest niepowtarzalny…
Po prostu spróbuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *