Tłusto czwartkowe „Pączusie” w wersji light

IMG_4305Tłusty czwartek jak nakazuje tradycja nie może obyć się bez czegoś słodkiego, tłustego i tuczącego. Jednak by było trochę zdrowiej, a nadal pysznie i zgodnie ze zwyczajem możemy odchudzić nieco nasze tradycyjne pączusie, by móc bez wyrzutów sumienia oddać się rozpuście w wersji light.

Poniżej przepis na pączki z mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych.

Składniki:

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 25 g drożdży (1/4 kostki)
  • 1 ugotowany średni ziemniak
  • 100 ml mleka ( ½ szklanki mleka)
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • nadzienie: marmolada, owoce suszone.

Przepis:

  1. Mleko roztrzepać z jajkami, dodać cukier i drożdże oraz połowę mąki i płatki owsiane. Wszystko wymieszać trzepaczką.
  2. Odstawić na 1 h do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Następnie należy dodać rozgniecionego ziemniaka, pozostałą mąkę i skórkę z pomarańczy.IMG_4299
  4. Jeśli ciasto jest zbyt lejące należy dołożyć trochę mąki. Ciasto powinno być zwarte ale na tyle miękkie by dało się łatwo rozciągać na blacie palcami. Jeśli robimy pączki tylko z suszonymi owocami dodajemy je bezpośrednio do ciasta.
  5. Gotowe ciasto rozkładamy na posypany mąką blat i rozciągamy na grubość około 1,5 cm. Wąską szklanką wycinamy pączki.
  6. Jeśli robimy pączki z nadzieniem dzielimy ciasto na cztery części, dwie z nich rozkładamy na blacie. Na jednym kawałku rozkładamy nadzienie łyżeczką co koło 3 cm. nakrywamy drugą częścią, przygniatamy ciasto wokół nadzienia i wycinamy szklanką . Ja używałam kieliszka do wina by pączki były niewielkie.
  7. Wycięte pączki pozostawiamy na oprószonej mąką desce około 30 min do wyrośnięcia. Nie przykrywam pączków podczas wyrastania, jeśli ciasto lekko zeschnie wchłonie mniej tłuszczu (jeśli smażymy je tradycyjnie w oleju)
  8. Pączki pieczemy w piekarniku około 15 min. w temp. 180 ˚C lub wrzucamy do nagrzanego oleju (rzepakowy) i smażymy z dwóch stron kilka minut, a następnie wykładamy na ręcznik papierowy.

Pączki możemy posypać mielonym brązowym cukrem lub polać gorzką czekoladą. Ciemne pączki mimo „cięższego” wyglądu pachną i smakują o niebo lepiej od „białych”. Są sprężyste i puszyste w środku. O dziwo nie zajmują tak wiele czasu jak można przypuszczać (max 2 h). U mnie powstały pierwszy raz w wersji eksperymentalnej ale na pewno zagoszczą jeszcze wiele razy, na długo przed kolejnym tłustym czwartkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *